Grof motorische mijlpalen baby 0 – 1 jaar

 In mijlpalen

Wanneer baby draaien, zitten, tijgeren, kruipen, staan en lopen?

Tijdens het eerste levensjaar ontwikkelt een baby zich ontzettend snel op allerlei ontwikkelingsgebieden. Zo ook op het motorische vlak.  Wat zijn de belangrijkste motorische mijlpalen van een kind tijdens het eerste levensjaar?

Wanneer gaan een baby draaien van de rug op de buik, kan een baby zitten, kan een baby tijgeren, kan een baby kruipen, of gaat een baby staan en lopen? Onderstaand schema is gebaseerd op een bewerking van J. Bernard Netelenbos uit het handboek ‘Motorische ontwikkeling bij kinderen’.

Wanneer kan een baby draaien op de rug en op de buik?

3-4 maanden Het kind kan draaien van de zij op de rug
5 maanden Het kind kan draaien van de rug naar de zij
7-8 maanden Het kind kan draaien op de rug en op de buik

Wanneer kan een baby zitten?

3-4 maanden Het kind kan met ondersteuning één minuut zitten. Kort daarna kan het kind zitten zonder hulp, de handen steunen dan op de grond.
7-8 maanden Het kind kan zitten zonder hulp, eerst met een gekromde rug en later met een rechte rug en de beentjes gestrekt.

Wanneer gaat een baby tijgeren of buikkruipen?

1-2 maanden Het kind kan zijn hoofd en borst optillen. Hierdoor is het mogelijk dat het kind goed naar voren kan kijken en naar voorwerpen gaat grijpen. Bij het grijpen zullen de  armen uitgestrekt worden, waardoor het kind naar voren glijdt.
7-8 maanden Het kind kan gecoördineerd tijgeren

Wanneer gaat een baby kruipen?

10 maanden Het kind kan zich voortbewegen op handen en knieën (kruipen).
12 maanden Het kind kan nu ook voortbewegen op handen en voeten. Dit wordt de olifantenloop genoemd.

Wanneer gaat een baby staan, zich oprichten?

5 maanden Het kind zakt niet meer door de knieën wanneer hij rechtop gezet wordt
6-7 maanden Het kind gaat zich proberen op te trekken tot een zitpositie
9 maanden Het kind kan zich vanuit rugligging direct optrekken tot in zitpositie
10 maanden Het kind kan zich optrekken tot een staande positie

Wanneer gaat een baby zelfstandig lopen?

10 maanden Het kind gaat lopen terwijl hij zich vasthoudt aan objecten
11-12 maanden Het kind kan lopen aan de hand van een volwassenen
13 maanden Het kind kan zelfstandig lopen

 

Showing 11 comments
 • Dr. bob
  Beantwoorden

  Voor zelfstandig lopen (los lopen) staat een periode van 11 tot uiterlijk 18 maanden volgens het Erasmus MC. 13 maanden is een te krap window.

 • tamara
  Beantwoorden

  ik vind het allemaal wel erg krap gerekend…

  • Kijk op Ontwikkeling
   Beantwoorden

   Alle kinderen ontwikkelingen zich natuurlijk op hun eigen manier en tempo. De schema’s geven slechts een indicatie. Het kan dus heel goed dat uw kind bepaalde dingen uit het schema nog niet kan. Dit hoeft geen reden tot zorg te zijn. Deze schema’s zijn gebaseerd op een bewerking van J. Bernard Netelenbos uit het handboek ‘Motorische ontwikkeling bij kinderen’

 • Natascha
  Beantwoorden

  Mijn zoon is 1 jaar en 1 maand die trek zich zelf nog niet op en loopt ook nog niet is dat wel goed dan ik hoop dat iemand antwoord weet

  • Kijk op Ontwikkeling
   Beantwoorden

   Alle kinderen ontwikkelen zich in hun eigen tempo. Als uw kind zich op andere gebieden gewoon lekker ontwikkelt is er niet direct een reden tot zorg. Het kan natuurlijk geen kwaad om de ontwikkeling (spelenderwijs) te stimuleren, zie ook de tips op deze website: http://www.kijkopontwikkeling.nl/baby/ontwikkeling-stimuleren/stimuleren-motoriek/
   Succes!

  • Ruud
   Beantwoorden

   Onze dochter liep pas met 18 maanden. Sommige kinderen zijn nou eenmaal wat langzamer op bepaalde gebieden. Meestal zijn ze met iets anders dan weer sneller. Uiteindelijk leren ze echt allemaal wel lopen 🙂

 • Marijke
  Beantwoorden

  Er is variatie in wanneer kinderen hun motorisch mijlpalen behalen. Sommige dingen slaan ze over, over sommigen vaardigheden doen ze langer. In oa het schema van Touwen kun je goed zien dat er een langere periode is (window) waarin kinderen deze mijlpalen behalen. Ik krijg het plaatje echter niet toegevoegd hier…
  Als je kind stil staat in de ontwikkeling of achteruit gaat is dit een reden tot zorg!
  Bij een leeftijd van 12 maanden mag je minimaal verwachten dat je kind kan:
  -omrollen bdz
  -van liggen gaan zitten en van zitten naar liggen kan komen
  -stevig kan zitten
  -zich op een manier voortbeweegt (bv tijgeren, billenschuiven, kruipen).

  Als dat niet het geval is of je een andere vraag hierover hebt, kun je altijd een kinderfysiotherapeut eens vragen om mee te kijken. Die kan beoordelen of er iets aan de hand is of je juist geruststellen. Soms kun je met enkele tips mbt inrichting van de speelomgeving je kind al weer verder helpen.

 • Bieb
  Beantwoorden

  Onze dochter gaat denk ik redelijk rap. Ze is nu precies 8 mnd en staat al langs de bank. Onze zoon was ook heel snel met zijn ontwikkeling. Misschien dat er ergens ook genetische aanleg is?

  • Kijk op Ontwikkeling
   Beantwoorden

   Zowel ‘nature’ als ‘nurture’ zijn van invloed op de ontwikkeling. Dus het is goed mogelijk dat bij jullie dochter de genetische aanleg een rol speelt. Weten jullie nog hoe de eigen ontwikkeling (snel/langzaam) is verlopen en de rest van de familie? Zijn er nog broertjes en zusjes ter vergelijking?

 • Roos
  Beantwoorden

  Mijn baby van 5 weken kan op haar zij rollen en terug. En ze doet dit keer op keer. Doodeng tijdens de nachten! Nu in een sluitlaken in bed. Iemand nog tips?

Leave a Comment

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen